انواع پسته ایرانی
پسته یکی از خشکبارهای خوشمزه و پرطرفدار در سراسر جهان است و سرشار از منابع مفید و مغذی برای سلامتی انسان می باشد.
پسته نماد ایران و مراکز اصلی تولید پسته، استان کرمان و شهرستان رفسنجان است. پسته ایرانی اولین جایگاه صادرات در تمام دنیا را دارد.
شناخت انواع پسته
در یک طبقه بندی کلی، پسته ها از نظر شکل ظاهری به دو دسته فندقی و بادامی تقسیم می شوند.
دسته فندقی مثل: کلهقوچی و اوحدی و دسته بادامی مثل اکبری، احمد آقایی و ممتاز
از نظر گیاه شناسی، 60 تا 70 گونه پسته در ایران شناسایی شده است. از جمله: اکبری، عباسعلی، شاه پسند دامغان، احمد آقایی، خنجری دامغان، فرخی، چروک، فندقی، کاله گوچی، غنوری، واحدی، سیدعلی آقایی بادامی، سیف الدینی، پوست کاغذی، بادامی راور، خنجری راوری، اوهادی. ، سفید نوگ، بادامی زرند، قزوین و … را ذکر کردند.

چند نمونه از معروفترین پستههای ایرانی عبارتاند از:
-
نوع کله قوچی:
که نام بسیار قدیمی و شناخته شده است همان پسته Jumbo (رده پسته های درشت و کروی شکل) در بازار جهانی است. به طور کلی پسته های کله قوچی بزرگتر و سنگین تر از پسته فندقی هستند.
-
نوع اوحدی:
همان پسته Round (رده پسته های کروی شکل) در بازار های جهانی است، پسته اوحدی از ارقام معروف و شناخته شده ایرانی میباشد به دلیل داشتن میوه پربار و زود بازده بهترین نوع پسته شناخته میشود، که در باغ های خراسان رضوی کاشت میشود میوه این پسته با دانه های درشت و ممتاز مشهور میباشد ، منشا اصلی این رقم ایرانی بوده از روستای فتح آباد از توابع رفسنجان میباشد، پسته اوحدی در سایز های ۲۸ تا ۴۰ تولید می شود.
انواع اکبری، احمدآقایی و بادامی همان پسته های Long (رده پسته های کشیده) در بازار بین المللی هستند.
-
پسته اکبری:
پسته خوش شکل و لوکسی است که جز گرانترین پستهها محسوب میشود، این پسته دارای سایزی بسیار کشیده است. پسته های صادراتی اکبری در سایز های ۲۰ تا ۲۸ کشت و تولید می شوند و در خراسان، کرمان و سمنان سه استان اصلی تولید می شوند که کرمان نقش بیشتری نسبت به سایر استان ها دارد و بیشتربه کشورهای تجملگرا مثل کشورهای عربی صادر می شود.
-
پسته احمد آقایی:
این پسته پوسته سفید رنگ و مغز قرمز رنگی، شکل میوه مستطیلی کشیده (بادامی)، درصد خندانی زیاد، رنگ رویی مغز ارغوانی دارد .این پسته با طعم و مزهی شگفتانگیز خود نه تنها در ایران، بلکه در بازارهای جهانی نیز حرف اول را میزند. تولید پسته احمد آقایی در ایران بسیار بالاست و دلیل آن کیفیت بالای این نوع پسته در زمان پیوند است. سایزهای رایج این نوع از 22 شروع می شود و تا سایز 32 موجود است.
- پسته ممتاز:
میوه اصلی پسته ممتاز، بادامی شکل است و مغز خوش طعم تری در مقایسه با ارقام دیگر این محصول دارد، پسته ممتاز یکی از ارقام پستههای صادراتی ایران است و دارای کیفیت های متنوعی است و به پسته زرندی نیز معروف است. ظاهر این نوع پسته حالت کشیدگی داشته و همانطور که از نام آن پیداست جزء ارقام بادامی محسوب میشود.
- پسته عباسعلی:
پسته عباسعلی از خانواده پسته های بادامی شکل می باشد و ظاهری کشیده دارد، این پسته از گونه های بومی پسته دامغان است که شباهت زیادی به پسته احمد آقایی دارد. این نوع پسته دوطرف خندان و درصد خندانی زیاد این پسته، آن را مورد توجه مصرف کنندگان قرار داده است.
- پسته شاه پسند دامغان:
یک نوع پسته بادامی شکل است، علاوه بر ظاهری کشیده مقداری توپرتر هم به نظر می رسد و یکی از ارقام تجاری به حساب می آید، رنگ پوست استخوانی پسته شاه پسند در مقایسه با اکثر پسته های دیگر سفیدتر و روشن تر است، شاه پسند از اکثر پسته ها سفیدتر و درخشان تر است. این نوع پسته به دو صورت دو طرفه و یک طرفه موجود می باشد.
- پسته خنجری دامغان :
از لحاظ شکل ظاهری در خانواده پسته های بادامی شکل قرار میگیرد، ظاهری شبیه به خنجر دارد و می توان گفت پسته خنجری بلندترین طول را در بین ارقام پسته دارد. موقعیت شکاف خوردن پوست استخوانی فقط در قسمت پشتی است به عبارتی دیگر این پسته یک طرف خندان می باشد، رنگ پوست استخوانی پسته خنجری دامغان کرم با تیرگی متوسط است.
انواع مختلفی از پسته وجود دارد که ممکن است هنگام خرید آجیل مشاهده کنید. به دلیل عدم معروفیت آنها از آوردن توضیح درباره آنها اجتناب کرده و تنها به ذکر نامی از آنها اشاره کردیم.
سخن آخر:
هدیه دادن پسته در مناسبت های خاص مانند نوروز انتخاب عاقلانه و خاصی است.. شما میتوانید برای هدیه دادن به دوستان و همکاران خود، پسته را انتخاب کنید؛ از طرف دیگر، برای مهمانی، می توانید شیرینی را با پسته جایگزین کنید. هدیه دادن پسته شما را به یک فرد متفاوت تبدیل میکند که انتخابهای جسورانهای دارد.
از خواص و مزایای پسته و البته جایگاه آن در رژیم غذایی حرف برای گفتن زیاد است که در مقاله خواص پسته بسیار کامل و جامع صحبت کردیم.
آیا پسته در سبد غذایی شما جای دارد؟ برای ما از دغدغههای خود در زمینه تأمین مایحتاج نوروز بنویسید.