معرفی مشاغل و کسب و کارها
معرفی مشاغل و کسب و کارها
مشخصات انواع پسته

مشخصات انواع پسته

می توان گفت تاکنون 60 تا 70 رقم پسته در ایران شناسایی شده است.

از جمله این ارقام: اکبری، عباسعلی، شاه پسند دامغان، احمدآقایی، خنجری دامغان، فرخی، چروک، فندقی، کله قوچی، غنوری، واحدی، سیدعلی آقایی بادامی، سیف الدینی، پوست کاغذی، بادامی راور، خنجری راوری، اوحدی، سفید نوق، بادامی زرند، قزوین و غیره
در مورد انواع پسته ایرانی در مطلب قبلی نوشتیم، و در این مقاله به مشخصات انواع پسته می پردازیم.

مشخصات انواع پسته

اگر سری به فروشگاه های خشکبار بزنید، انواع پسته با شکل های کمی متفاوت را می بینید که هر کدام نام های متفاوتی دارند، شاید باید گفت که در تمام دنیا بسته به نوع و محل رویش این گیاه، شاهد اقلام مختلفی از این محصول ارزشمند هستیم، در واقع این گیاه ارزشمند از خاورمیانه و آسیای مرکزی سرچشمه می گیرد و بیشتر در کشورهایی مانند ایران، سوریه، ترکمنستان و غرب افغانستان یافت می شود.

جالب است بدانید در سال ۲۰۱۷ ایران به تنهایی بیش از نیمی از پسته جهان را تولید کرده است!
تاریخ نشان دهنده تاریخ کهن این آجیل در این منطقه است. با گذشت زمان انواع مختلفی از این محصول شکل گرفته است که شاید دانستن آنها برای شما جالب باشد، آیا می دانید چه تعداد از این میوه های گرانبها در ایران و جهان یافت می شود؟ آیا با نام آنها آشنا هستید و می توانید آنها را شناسایی کنید؟

برای پاسخگویی به سوالات خود در مورد این آجیل و داروی معجزه آسا چند دقیقه با ما باشید.

مشخصات انواع پسته
مشخصات انواع پسته

پسته اوحدی (فندقی):

یکی دیگر از ارقام مهم پسته تجاری، پسته اوحدی است، این پسته معروف با اکثر مناطق پسته کاری سازگار است، به این ترتیب حدود 60 تا 70 درصد پسته های رفسنجان را پوشش می دهند، میوه این رقم گرد و فندقی شکل است و در سایزهای 28-30، 30-32، 34-32 یافت می شود، سایز 28-26 نیز جزو مقادیر کم این پسته محسوب می شود.

ارتفاع پسته اوحدی حدود 3 متر، رشد متوسط ​​و سایبان وسیعی دارد، بیشتر برگهای آن از سه برگچه تشکیل شده است و برگهای انتهایی آن بزرگتر از برگهای جانبی است، این نوع پسته در دهه اول شهریور قابل برداشت است.

پسته فندقی از نظر شکل و ظاهر در مقایسه با سایر انواع پسته کوچکتر است و به دلیل اینکه پسته ریزی است تعداد آن در هر کیلوگرم بیشتر از پسته های دیگر است، بنابراین مقرون به صرفه بوده و بیشترین حجم صادرات را دارد.

شکل میوه کروی (فندقی)، درصد لبخند بسیار زیاد، رنگ مغز بالای آن ارغوانی و رنگ پوست استخوان کرم است.

پسته احمد آقایی

این پسته اولین بار توسط احمد آقا فروتن شناسایی شد و با وجود اینکه قدمت چندانی ندارد، به دلیل داشتن میوه درشت، بادام شکل، قلب قرمز و پوست استخوانی آن به میزان قابل توجهی در حال گسترش است، این پسته نیز یکی از ارقام مهم صادراتی است که با نام تجاری LONG Pistachio نیز شناخته می شود، این نوع پسته به دلیل شکل بادام و طعم بی نظیرش شهرت جهانی دارد.

ویژگی خاص این نوع پسته درشت بودن میوه و زمان کوتاه برای کاشت آن است، هند و یونان از جمله کشورهایی هستند که به پسته احمد آقایی نیاز دارند، این نوع مغز پسته در سایزهای 24-22، 24-26، 28-26، 28-30 تولید و موجود می باشد.

از جمله ویژگی ها و مشخصات پسته احمد آقایی موجود در بازارهای مختلف می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طعم لذیذ و محبوبیت بالا در بازار
  • کیفیت خوب و قیمت مناسب
  • کشیدگی خوبی دارد
  • مغز بسیار خوشمزه
  • کوچکتر از پسته اکبری و بزرگتر از پسته فندقی

پسته کله قوچی

همانطور که از نام آن پیداست پسته های درشت و گردی هستند که طعم منحصر به فردی دارند و به دلیل اندازه جلوه خاصی دارند و شکل و ظاهر زیبایی به آجیل می دهد.
برگ های این درخت دارای پنج برگچه است که برگچه آخر بزرگتر از برگچه های کناری است، این رقم پسته زود شکوفه بیشتر مستعد سرمای بهاره و آسیب های ناشی از آن است.

میوه های درخت پسته کله قوچی در دهه دوم شهریور قابل برداشت بوده و در دسته متوسط ​​رس قرار می گیرد، این نوع پسته در سایزهای 20-22، 22-24، 24-26 یافت می شود و سایز 18-20 نیز به مقدار کم برای این پسته موجود است.

پسته اکبری

پسته اکبری بادام شکل است، این نوع پسته درصد خندانی بالایی دارد و دارای مغزی بنفش و قهوه ای و پوست کرم استخوانی سفت است، این سایز پسته 20 تا 28 سایز 18 از این پسته ها در سایزهای کوچکتر نیز موجود است، پسته اکبری پسته ای بسیار کشیده و درشت است و با اینکه ظاهری شبیه به پسته احمد آقایی دارد، ظاهر کشیده تری دارد. این پسته به دلیل سایز بزرگ و شکل کشیده و زیبایش شهرت زیادی پیدا کرده است

پسته اکبری به پسته SUPER LONG نیز معروف است، این پسته به دلیل ویژگی های منحصر به فرد از جمله شکل زیبا و طعم عالی یکی از ارقام لوکس و قابل صادرات به شمار می رود

انواع مختلف پسته

پسته های ممتاز بادامی شکل و شیرین تر از سایر انواع پسته تجاری هستند، این نوع پسته در دهه سوم شهریور ماه برداشت می شود.

پسته سفید نوق یکی از قدیمی ترین پسته های رفسنجان و از تخصص های منطقه ای به نام نوق است که آب و هوای گرم تری نسبت به سایر نقاط رفسنجان دارد، این پسته بادامی شکل در دهه سوم شهریور ماه برداشت می شود.

پسته قزوینی مربوط به قزوین است که به آن پسته کله بزی نیز می گویند، این پسته ها بادامی شکل، ریز و مغذی هستند، زمان برداشت پسته قزوینی اواسط مرداد ماه است.

پسته فیض آباد بیشتر از نوع بادام است اما پسته احمد آقایی، اکبری و بادام سفید (مشهد) نیز در این منطقه دیده می شود، پسته فیض آباد در ایران و حتی در کشورهای دیگر مانند هند و پاکستان به دو دلیل رایج است:

1- این پسته فقط در فیض آباد کشت می شود پس کمیاب است.
2- طعم خاص و منحصر به فردی دارد که مختص این گونه است.

پسته فیض آباد کشیده و مناسب برای خلال پسته است.

نکته مهم در مورد درختان پسته فیض آباد این است که در مناطق دیگر برگ پسته در برج 7 می ریزد اما در این منطقه حتی در برج 10 نیز می توان برگ پسته را در آنجا مشاهده کرد و این یعنی بازدهی این درختان بالاست، یکی از عوامل کلیدی در موفقیت پسته زار فیض آباد، خاک های بسیار حاصلخیز این منطقه است.

طبقه بندی انواع پسته از نظر شکل ظاهری میوه و مغز

درخت این تیره از گیاهان بیابانی محسوب می شود و تحمل خوبی به خاک شور دارد از این رو در شرایط مختلف فصلی به خوبی مقاومت می کند این گیاه در زمستان در دمای 10 درجه و در تابستان در دمای 48 درجه سانتی گراد زنده می ماند از سوی دیگر، اگر رطوبت بیش از حد وجود داشته باشد، گیاه تولید خود را از دست می دهد. این بدان معناست که اگر در معرض آب زیاد قرار بگیرند، ریشه ها پوسیده می شوند

این ویژگی باعث می شود در مناطق کویری ایران و جهان به خوبی رشد کند و به امید کسب و کار مردم این مناطق تبدیل شود، در نهایت شاهد تشکیل پسته هستیم، پوست سخت این میوه ها رنگ کرم یا بژ دارد اما در انواع قرمز یا سبز نیز دیده می شود، ظاهراً واردکنندگان از رنگ قرمز برای پنهان کردن خال های ایجاد شده در هنگام برداشت دستی استفاده می کردند که امروزه به ندرت برای برداشت مکانیکی استفاده می شود.

برای طبقه بندی پسته بر اساس شکل ظاهری باید بدانید که پسته معمولا به دو نوع کروی (گرد) و کشیده (بادامی) تقسیم می شود، پسته اکبری و احمد آقایی از دسته پسته های بلند و بادامی و پسته فندقی و کله قوچی از دسته پسته های گرد و کروی است. با این توضیح مختصر به وضوح نمی توان این دو نوع پسته را از هم تشخیص داد، بنابراین، ما تفاوت های بین دو عضو هر گروه را تجزیه و تحلیل خواهیم کرد تا کار شما آسان تر از قبل شود.

تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی

این دو نوع پسته بادامی شکل و دراز هستند، اما دانستن تفاوت های آنها می تواند به شما در تشخیص آنها کمک کند.

اولین تفاوت این دو نوع پسته در اندازه آنهاست

اندازه نوع اکبری (متوسط ​​1.80 تا 1.90 میلی متر مربع) کمی بزرگتر از اندازه پسته احمد آقایی (متوسط ​​1.50 تا 1.60 میلی متر مربع) است.

برای تشخیص بهتر دو نوع پسته، به رنگ رویی مغز آن‌ها توجه کنید، رنگ سطح پسته اکبری بنفش مایل به قهوه ای است، اگرچه رنگ سطح پسته احمد آقایی قرمز روشن تا ارغوانی است.

به رنگ این دو غلاف پسته نگاه کنید تا از تشخیص خود مطمئن شوید، رنگ پوسته سخت پسته احمد آقایی استخوانی بسیار روشن (سفید) است، رنگ پوسته سفت پسته اکبری کرم تیره است.

تفاوت بین پسته فندقی و کله قوچی

این دو نوع پسته به دلیل شکل کروی و گردی که دارند می توانند با یکدیگر اشتباه گرفته شوند، راه های زیر می تواند به شما در تشخیص آنها کمک کند،
باز هم به اندازه پسته ها دقت کنید، اندازه پسته کله قوچی (متوسط ​​1.50-1.70 میلی متر مربع) از اندازه پسته فندقی (متوسط ​​1.40 میلی متر مربع) بزرگتر است.

معمولاً پسته کله قوچی به پسته درشت و پسته فندقی به پسته کوچک معروف است، به رنگ پسته ها نگاه کنید، رنگ سطح مغز پسته سبز مایل به خاکستری است، رنگ بالای پسته به رنگ بنفش است.
این دو پسته از نظر رنگ پوسته سختشان نیز با هم تفاوت دارند، رنگ پوسته سخت پسته کله قوچی سفید استخوانی تیره است، از طرفی پوسته سخت پسته فندقی کرم رنگ است.
این دو نوع مغز پسته (تعداد پسته در کیلوگرم) نیز بسیار متفاوت هستند، هر مغز پسته در هر کیلوگرم حدود 700 تا 800 مغز دارد، هر کیلوگرم پسته حدود 1000 تا 1100 مغز دارد،
پسته کله قوچی به دلیل داشتن مغز بسیار بزرگ بیشتر از نوع فندقی آن می خندد.

اگر کمی دقت کنید؛ راه دیگری برای تشخیص این دو نوع پسته وجود دارد، فقط به لبه های سخت پوسته پسته توجه کنید، فندقی کاملا گرد و غلیظ است، در حالی که لبه های کله قوچی کمی زاویه دار بوده و دارای قوس خاصی است.

یکی از راه های خرید این محصولات در داخل کشور، خرید اینترنتی و غیر حضوری این محصول است که با استقبال بی نظیری روبه رو شده است، زیرا در زمان خریداران و فروشندگان صرفه جویی قابل توجهی انجام می شود.

پسته صادراتی ایران

مصرف پسته ایران پیوسته رشد کرده و به حدود 49504 تن رسیده است، این کشور به سومین مصرف کننده پسته صادراتی تبدیل شده است، این کشور همچنین بازارهای بزرگی در خاورمیانه دارد که مصرف کننده اصلی آن سوریه است، این کشور انواع پسته سبز و مرغوب تولید می کند که مورد توجه مصرف کنندگان پسته است.

اگرچه ایران با محدودیت‌های تجاری مواجه بوده که بر تولید و مصرف تأثیر گذاشته است، اما در سال‌های اخیر پیشرفت‌هایی در ویژگی‌های کلی محصول حاصل شده است، اگرچه پسته به خودی خود یک محصول تحریمی نیست، اما محدودیت ها مشکلات تجاری را برای کشاورزان ایرانی ایجاد کرده و مصرف پسته در بازار داخلی را افزایش می دهد.

در سال های اخیر بازارهای عراق نیز عمده ترین خریداران پسته صادراتی ایران بوده اند، قیمت پسته صادراتی به عراق با توجه به تقاضا و عرضه و سهولت واردات تعیین می شود. بر اساس آمار گزارش شده در آذرماه ۱۳۹۸، قیمت پسته صادراتی حدود ۹ دلار در هر کیلوگرم بوده است، این رقم نسبت به سال گذشته 1.4 درصد افزایش داشته است.

کلام آخر

در این مطلب گفتیم که پسته بسته به نوع طعم و محل قرارگیری میوه های متفاوتی خواهد داشت، علاوه بر این شکل، درجه باز یا بسته شدن دهان و نوع تولید آن نیز در طراحی نوع بسته دخیل است.

این نوع محصول ایرانی جزو بهترین های دنیاست، زیرا آب و هوا، شرایط محلی و مقاومت این محصول شرایط مناسبی را برای کاشت آن فراهم می کند، احمد آقایی، بادامی، اکبری، فندقی و کله قوچی از ارقام محبوب پسته ایرانی هستند.

اما نظر شما در مورد خرید پسته مرغوب چیست؟ این مجموعه شما را با گزینه های باکیفیت این محصول با پتانسیل خرید آنلاین آشنا می کند،همچنین باغدار مستقیما خرید می کند و از واسطه گری دوری می کند. از مزایای این سایت می توان به ضمانت بازگشت 48 ساعته، ارسال به سراسر ایران، داشتن کارت اصالت و ارائه محصولات تایید شده اشاره کرد. بنابراین، خریدی مطمئن و اقتصادی را تجربه خواهید کرد!

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *