شاید جالب باشد بدانید که پسته نوعی میوه است و نه خشکبار. این میوه همانند هلو و گیلاس دارای هسته سخت و گوشته ای در اطراف آن است. آنچه به عنوان پوست پسته می شناسیم در حقیقت همان میوه آن و مغز پسته نیز هسته سخت آن است. این میوه به نام الماس سبز نیز مشهور است.
پسته در نقاط مختلفی از دنیا مانند ایالات متحده و ترکیه و ایران به عمل می آید اما در حقیقت ادین گیاه بومی خاور میانه به حساب می آید. پسته ایرانی یکی از مشهورترین این انواع است چرا که بیش از نیمی از پسته جهان در ایران تولید می شود و ایران از صادرکنندگان عمده پسته است. پسته ایرانی خود بر اساس اندازه آن به انواع محتلفی تقسیم می شود و نام آن بر اساس شکل و اندازه آن بدست می آید:
- پسته کله قوچی
- پسته اکبری
- پسته احمدآقایی
- پسته بادامی
- پسته فندقی
انواع طعم پسته
در انتخاب پسته در نقاط مختلف دنیا به طعم آن پس از بو داده شدن توجه بسیاری می شود. بطور مثال پسته ایرانی به دلیل حجم بالای چربی که در خود دارد طعم سرخ شدگی نیز با خود دارد در حالی که پسته امریکایی بطور مثال این قابلیت را ندارد.
پسته ایرانی معمولا با لیمو و نمک بو داده می شود و کمتر به انواع آویشن زده و یا فلفلی در بازار موجود است اما در دیگر نقاط جهان پسته با طعم های متنوعی همچون سیر و عسل نیزعرضه می شود.
پسته برای ورزشکاران
خواص پسته بخصوص برای ورزشکاران بسیار زیاد است چرا که با مقدار پتاسیمی که در خود دارد هر 100گرم از آن نیاز ماهیچه ها را برای ورزش کردن به مدت یک ساعت تامین می کند. بنابراین مقدار مناسبی از آن نیاز روزانه ماهیچه ها را به پتاسیم تا حد زیادی مرتفع می سازد. از دیگر مواد مغذی در پسته می توان به فسفر و ویتامین B6 در آن اشاره کرد.
نحوه کشت و عمل آوری پسته ایرانی
این گیاه در شرایط خشک آب و هوایی مقاوم بوده اما در عین حال به شرایط مرطوب و یا سرمای اول بهار حساس می باشد. بنابراین این گیاه برای تولید محصول مناسب به زمستان های بدون یخبندان نیاز دارد. شرایط رطوبت عمدتا موجب رشد بیماری های قارچی در آن می شود. با وجود اندازه نسبتا مشابه پسته کله قوچی و اکبری، اما این دو واریته در دو طیف از نظر نیاز به سرما قرار می گیرند، به ترتیب کله قوچی کمترین نیاز به سرما در حد600 ساعت، و اکبری در حدود 1200 ساعت بیشترین نیاز به سرما را دارد.
این گیاه که عمدتا در خاک سبک امکان کشت آن فراهم است در سنین جوانی، زیر3سال، نیاز آبی بیشتری دارد به طوری که هر هفته نیاز به آبیاری دارد اما در سنین 3تا6 سال تا هر 3 هفته یکبار نیز می توان آن را آبیاری نمود. پس از 6 ساالگی، ماهی یکبار آبیاری کافیست.
چه چیز پسته ایرانی را از دیگر انواع پسته متمایز می کند؟
از دیدگاه مصرف کننده، میزان گوشته پسته نسبت به حجم پوسته آن نشان دهنده ارزش غذایی این میوه را نشان می دهد که در پسته ایرانی نسبت به دیگر انواع پسته این میزان به درصد بیشتر می رسد.
پسته در چه غذاهایی استفاده می شود؟
پسته اغلب به صورت خلال در انواع غذاهای سنتی ایرانی و ترکی و عربی دیده می شود. در غذاهای فرتگی نیز عمدتا به همراه شکلات و در سالاد استفاده می شود. به عنوان مثال سالاد پسته و توت فرنگی و سالاد گندم و پسته از شناخته شده ترین سالادها با استفاده از پسته است. پسته ایرانی در غذاهایی مانند پلوی مرغ و پسته طرفداران بسیاری دارد. سس پسته نیز با انواع غذاهای دریایی سرو می شود که از جمله آنها میگو با سس پسته است. کره پسته نیز چه بر سر سفره ایرانی صبحانه و چه بصورت خام به همراه پنیر و یا به صورت حمص به همراه ترکیبات اصلی حمص یعنی نخود و ارده استفاده می شود.
پسته همچنین برای سوخاری کردن مرغ و یا استفاده در پاستا در میان منوی غذاهای فرتگی جای دارد.
سوغات شهرهای مختلف با پسته
پسته ایرانی همچنین در سوغات شهرهای مختلف ایران استفاده شده است. از آن جمله است :
گز- سوغات شهر اصفهان
شیرینی پسته ای- سوغات شهر یزد
نوقا و باقلوا- تبریز
انواع کمتر شناخته شده پسته ایرانی
پسته ایرانی انواع دیگری نیز دارد که نسبتا کمتر شناخته شده هستند. بطور مثال
پسته شاه پسند
پسته خنجری دامغان
پسته اوحدی
پسته رضایی
پسته زرندیه
کدام استان ها بیشترین تولید پسته را در کل کشور ایران دارند؟
بطور کلی استان خراسان رضوی و کرمان و سمنان بیشترین تولید پسته را در ایران دارند.
ایران سالانه حدود 1.2 میلیارد دلار پسته به کشورهای جهان صادر میکند.
پسته یکی از پرطرفدارترین انواع آجیل در جهان است و ایران بهعنوان یکی از صادرکنندگان پیشرو در این صنعت شناخته میشود و هرساله بخش زیادی از محصول خود را به خارج از کشور ارسال میکند.
اول از همه همیشه بخوانید و مطلع شوید، این مرحله یکی از مراحل اصلی صادرات پسته محسوب می شود، زیرا انجام آن پایه و اساس مراحل بعدی را میسازد.
برای کسب و کار موفق، حتماً درباره مواردی مانند نحوه برخورد با مشتریان خارج از کشور، نوع محصول مورد نظر، استانداردها و گواهینامه های بهداشتی و غذایی که می پذیرند، و شرایط گمرکی کشور مقصد تحقیق کنید.
اگر به اندازه کافی تحقیق و مطالعه کنید، می توانید مطمئن باشید که بهترین پسته ایرانی را به مشتریان خود می فروشید، این مقاله 0 تا 100 صادرات پسته را برای شما بازگو می کند.
یکی از کشورهایی که بهشدت در تولید و صادرات پسته نقش دارد، ایالاتمتحده آمریکا و پس از آن ترکیه است.
یکی از با ارزشترین و سودآورترین بخشهای تجاری ایران، صادرات پسته است که بخش بزرگی از کل صادرات کشور را تشکیل میدهد، در سالهای اخیر و از زمانی که آمریکا وارد بازار صادرات پسته شد، ایران و آمریکا برای این تجارت پرسود رقابت شدیدی داشتند.
البته لازم به ذکر است که بخش قابلتوجهی از تولید پسته در آمریکا مصرف داخلی دارد و ایران همچنان جایگاه اول صادرات را دارد و ممکن است داشته باشد، ترکیه نیز در صادرات پسته، از نظر میزان کشت و تولید مانند آمریکا رقیب جدی محسوب نمیشود.
علیرغم تحریمها و رقبایی مانند آمریکا و ترکیه، ایران سالانه حدود 1.2 میلیارد دلار پسته به کشورهای جهان صادر میکند.
نکاتی که در هنگام صادرات باید به آنها توجه کرد
درصورتیکه محصول فعلی روند صادراتی خوبی در کشور داشته باشد، تولیدکنندگان و فروشندگان محصولات در بازار داخلی از قیمت صادراتی این محصول اطلاع دارند و همواره سعی میکنند قیمتهای خود را باقیمت بازار جهانی تنظیم کنند، این کار آنها در بازار جهانی به معنای سود کمتر است.
امروز اگر قیمت دلار افزایش پیدا کند، قیمت پسته همافزایش پیدا میکند؛ زیرا پسته فروشان قیمتهای خود را بر اساس نرخ بازار جهانی میگیرند؛ بنابراین محصولاتی سودآور هستند که درحالحاضر صادرات چندانی ندارند.
دلیل صادرات محصولات ایرانی مانند پسته و خرما چیست؟
همان طور که میدانیم کشور ما ازنظر اقتصادی به پول نفت وابسته است، قیمت نفت نیز بهدلیل مشکلات و اتفاقات مختلف مانند جنگ تغییرات زیادی کرده، بنابراین صادرات غیرنفتی میتواند جایگزین صادرات فرآوردههای نفتی شود.
برای تحقق این امر یکی از مهمترین حوزهها، کشاورزی است و سه محصول سودآور ایران شامل پسته، خرما و زعفران است؛ به همین دلیل صادرات محصولاتی مانند پسته و خرمای ایرانی سود زیادی برای صادرکننده و کشاورز بههمراه دارد و در رشد و شکوفایی اقتصاد کشور عزیزمان مؤثر است.
چگونگی شرایط و مراحل صادرات پسته در ایران
یکی از مهمترین و تعیین کننده ترین مراحل در میزان موفقیت یک صادرکننده، تولید و عرضه پسته مرغوب صادراتی است، اگر صادرکننده بتواند پسته با کیفیت عالی را با قیمت مناسب عرضه کند، حجم تقاضا و سودآوری معامله به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد.
خرید و فروش پسته می تواند گزینه بسیار خوبی برای تجار باشد، به خصوص به دلیل میزان پسته تولیدی هر ساله در ایران.
با توجه به کیفیت بالای پسته ایرانی، تقاضای بسیار زیادی برای این آجیل وجود دارد، صادرات پسته از ایران به ویتنام، هنگ کنگ، آلمان، امارات متحده عربی، هند، عراق و تعداد زیادی از کشورها انجام می شود.
برای موفقیت در زمینه پسته ابتدا باید بازار هدف خود را برای تامین و صادرات انواع پسته با توجه به نیاز مقصد نهایی مشخص کنید، قبل از شروع فرآیند صادرات پسته باید به نیازهای مشتری توجه شود، این الزامات ممکن است بسته به کشور مقصد و کیفیت پسته مورد نظر متفاوت باشد.
از آنجایی که کشورهای اروپایی در این زمینه سخت گیری می کنند، بهترین پسته ها برای آنها ارسال می شود، از سوی دیگر، کشورهای کمتر توسعه یافته و با درآمد متوسط عموماً پسته با کیفیت متوسط خریداری می کنند.
به همین دلیل، ابتدا باید قبل از انتخاب نوع و ظرفیت پسته ای که مناسب بازار شماست، در مورد کشور مورد نظر خود تصمیم بگیرید، اطمینان حاصل کنید که نوع پسته صادراتی مطابق با الزامات تعیین شده توسط مشتری و قوانین کشور مبدا و مقصد باشد.
زیرا پسته در فهرست مواد غذایی قرار گرفته است، برخی از کشورها مقررات سختگیرانه ای برای کنترل واردات دارند. صادرکنندگان باید این مقررات را بدانند و کالاهای خود را مطابق با آن تحویل دهند، مثلاً چون آلمان در مورد محتوای آفلاتوکسین موجود در مواد غذایی بسیار مراقب و حساس است، بنابراین فقط پسته با آفلاتوکسین بسیار پایین مجاز به واردات است.
قبل از هر اقدامی در خصوص صادرات پسته به این نکته توجه داشته باشید که این قوانین ممکن است در کشورهای دیگر یکسان نباشد، گواهی ایمنی مواد غذایی و رعایت حدود مجاز از آزمایشگاه های معتبر اداره استاندارد اخذ می شود و برای برخی از موارد خاص فرآورده های غذایی یا دارویی باید مطابق قوانین و مقررات کشور تاییدیه هایی از وزارت بهداشت اخذ شود.
قبل از ارسال محصولات از گمرک، باید رویه های خاصی برای اطمینان از مجوزها و تاییدیه ها رعایت شود.
استانداردهای صادرات پسته
صادرات پسته مانند سایر محصولات کشاورزی مستلزم رعایت یکسری اقدامات است.
برخی از معیارهای صادرات پسته عبارتند از:
خواص فیزیکی و شیمیایی (پسته خام)
بو و طعم: باید عاری از بوها و مزه های غیر طبیعی و تند باشد.
پراکسید: مقدار پراکسید استخراج شده از پسته باید 1 میلی لیتر در کیلوگرم باشد.
حشرات زنده: باید عاری از حشرات زنده باشد.
میزان آفلاتوکسین های B1، B2، G1، G2 باید با محدودیت های اعلام شده در سطح کشور مطابقت داشته باشد.
نحوه ارسال پسته (بسته بندی در حمل پسته)
نحوه ارسال پسته
نوع و کیفیت بسته بندی در صادرات پسته به اندازه تهیه و دستیابی به استانداردهای لازم در این زمینه اهمیت دارد.
در واقع، باید بدانید که اگر بهترین محصولات را دارید اما نمی دانید چگونه آنها را بسته بندی کنید، در این تجارت موفق نخواهید شد، همچنین ذکر جزئیات شرکت و نوع محصول بر روی بسته بندی ضروری است.
بنابراین موارد زیر باید رعایت شود:
مشخصات تولید پسته / نوع پسته / شرکت تولید کننده / شرکت صادرات / شرکت واردات / تاریخ تولید / تاریخ انقضا / شرایط نگهداری
در این زمینه باید بدانید که کشور فرستنده متعهد می شود که محصول سالم به کشور مقصد برسد.
توجه به Incoterms تجارت در این بخش مهم است، اینکوترمز یک اصطلاح تجارت بین المللی است که به مسائل مربوط به انتقال و حمل کالا از کشور مبدا (فروشنده) به کشور مقصد (خریدار) می پردازد.
چهار زیر گروه اصلی برای اینکوترمز تعریف شده است:
گروه E: توزیع محصول در نقطه مبدا
گروه F: حامل کالا را بدون پرداخت هزینه حمل به خریدار تحویل می دهد
طبقه C: تحویل محصول یا کالا از مشتری در صورت پرداخت کالا
گروه D: تحویل کالا به مقصد
نحوه صادرات پسته (صادرات پسته و ارائه محصول به گمرک)
نحوه صادرات پسته
پس از تهیه محصول، دریافت استانداردهای لازم و بسته بندی صحیح، نوبت به ارائه محصول خود به گمرک می رسد.
در این مرحله به مدارکی مانند نوع کالا، توضیحات محصول، وزن و اظهارنامه فاکتور محصول نیاز دارید، گواهی سلامت پسته در گمرک اخذ می شود، در صورتی که کالا به صورت عمده عرضه شود و یا برند شرکت عرضه کننده ثبت نشده باشد به صورت تصادفی از محصول نمونه گرفته و کیفیت را بررسی می کنند، اگر مشکلی در این مورد وجود نداشته باشد، مجوز صادر می شود.
مراحل بعدی صادرات پسته مربوط به تحویل کالا به شرکت کشتیرانی، بارنامه، تسویه حساب و سایر اسناد خواهد بود.
انواع پسته صادراتی به کشورهای دیگر
همانطور که می دانید انواع پسته در کشور تولید می شود و هر کدام از آنها استانداردهای لازم برای صادرات را دارند، پسته ایران به کشورهای دیگر نیز صادر می شود و بسیاری از کشورها مقصد انواع آن هستند.
صادرات پسته در انواع زیر انجام می شود
پسته بادامی یا پسته سفید
پسته سفید بادامی مخصوص صادرات
این نوع پسته یکی از بهترین انواع پسته برای صادرات در کشور است، این محصول دارای میوه های کوچک، بادامی شکل و کشیده با پوستی کدر می باشد، پسته بادامی در استان های یزد و کرمان به وفور تولید می شود.
پسته احمد آقایی
پسته مرغوب احمد آقایی
صادرات پسته احمد آقایی که به پسته خندان نیز معروف است بسیار پرطرفدار است، بیشترین تولید این نوع پسته مربوط به استان کرمان است و اغلب به بازار اروپا ارسال می شود، بیش از 90 درصد از حجم تولید پسته احمد آقایی به کشورهای دیگر صادر می شود.
پسته اکبری
پسته اکبری یکی از معروف ترین پسته های صادراتی ایران در جهان است، این محصول یکی دیگر از انواع پسته خندان است که نسبت به سایر پسته ها مدت زمان طولانی تری دارد، پسته اکبری به دلیل شکل کشیده و ظاهر زیباتر، بیشتر به کشورهای عربی صادر می شود.
پسته کله قوچی
در بین صادرات انواع پسته به کشورهای خارجی، پسته کله قوچی از جایگاه منحصر به فردی برخوردار است، این نوع پسته شکلی گرد و درشت دارد و طعم آن کمی متفاوت است، این نوع پسته نسبت به سرما و آسیب های مختلف حساسیت بیشتری دارد و مراقبت از آن کمی دشوارتر است.
محصولات ذکر شده از رایج ترین محصولات صادراتی پسته است که به دلیل کیفیت بالا، طعم عالی و ظاهر زیبا، حجم صادرات بالاتری را به همراه دارد.
انواع روش های صادرات پسته
پسته معمولا به صورت فله یا بسته بندی کوچک صادر می شود، در بسته بندی فله ای، کارتن، کیسه و بسته بندی وکیوم در نظر گرفته می شود، استفاده از کیسه های 50 و 25 کیلوگرمی و کارتن های 10 کیلوگرمی بسیار رایج است.
از انواع بسته بندی وکیوم برای بسته بندی پسته در وزن سبک که معمولاً کمتر از یک کیلوگرم است استفاده می شود، در وزن های بالاتر، تخلیه محصول هزینه بیشتری برای شرکت خواهد داشت، این امر باعث شده شرکت های داخلی تمایلی به این کار نداشته باشند.
اما شایان ذکر است که این روش بسته بندی به خوبی از محصول در برابر عواملی مانند رطوبت و حشرات محافظت می کند، به این ترتیب محصولاتی مانند پسته در صورتی که وکیوم نایلونی آسیبی نبیند می تواند حدود یک سال، سالم بماند.
صادرات پسته در بسته بندی کوچک می تواند شامل موارد زیر باشد.
بسته بندی پاکت آلومینیومی
قابل بسته بندی در شیشه یا قوطی
بسته بندی ظروف PET
بسته بندی هدیه
پارچه نایلونی
بسته بندی مقوایی (کاغذی)
به نظر می رسد صادرات پسته به صورت فله آسانتر از بسته بندی آن باشد، اما باید بدانید که بسیاری از کشورها با سرمایه گذاری در بسته بندی های کوچکتر می توانند سود بیشتری نسبت به کشورهای تولید کننده داشته باشند.
مشکلات صادرات پسته به کشورهای دیگر
مشکلات صادرات پسته به کشورهای دیگر
از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
باغ های پسته قدیمی و درختان پسته کهنسال شده است
برخی استانداردهای سختگیرانه صادرات
عدم سرمایه گذاری کافی
عرضه و تقاضای جهانی پسته ناکافی است
کمبود منابع آب
آفات کشاورزی
عدم حمایت بانک ها از تامین ارز
روش های سنتی و قدیمی کار
مشکلات مربوط به حمل و نقل محصولات
تغییرات نرخ ارز
نرخ بالای تعرفه صادرات پسته
این مشکلات مانعی بر سر راه تجارت پسته بوده و ایران را در سال های اخیر با رکود جدی در این بخش مواجه کرده است.
بهترین کشورها برای صادرات پسته به کدام کشورها هستند؟
در مطلب زیر آمار صادرات پسته را قرار داده ایم که در آن بزرگترین واردکنندگان پسته و صادرکنندگان پسته را مشاهده می کنید، بهترین کشورها برای صادرات پسته کشورهایی هستند که بیشترین آمار واردات پسته را دارند.
آلمان (129 میلیون دلار)، ایتالیا (105 میلیون دلار)، هند (84 میلیون دلار)، فرانسه (25 میلیون دلار)، عربستان سعودی و امارات متحده عربی با 23 میلیون دلار بزرگترین واردکنندگان پسته هستند.
ایران (114 میلیون دلار)، آمریکا (106 میلیون دلار)، ترکیه (83 میلیون دلار)، آلمان (54 میلیون دلار) و افغانستان (29 میلیون دلار) از بزرگترین صادرکنندگان پسته هستند.
کلام پایانی
بازرگانی ایران یکی از موفق ترین شرکت های گمرکی است، برای موفقیت بیشتر در صادرات پسته می توانید با مشاورین ما تماس بگیرید، مشاوران ما اطلاعات کامل و جامعی در مورد عوارض صادرات پسته و تعرفه گمرکی صادرات پسته دارند و می توانند شما را بهتر راهنمایی کنند.
